Najlepsze korzenne śledzie robię z tym dodatkiem. Elegancka sałatka na Wigilię to hit mojego stołu
Tradycyjne przepisy są najlepsze i tak właśnie robię śledzie na Święta. Połączenie korzennych przypraw, białego wina, owoców i cebuli idealnie komponuje się z tłustą rybą, balansując smak dania i wynosząc go na wyższy poziom. Wszyscy są zdziwieni, jak delikatna jest ta sałatka, a to po prostu kwestia właściwego przygotowania.
Jak zrobić sałatkę ze śledzia korzennego w śmietanie?
Szykowanie jej nie zabiera dużo pracy, ale trzeba zacząć dwa dni wcześniej. Najpierw moczę przez noc filety – sposób opisuję dalej. Później gotuję korzenną marynatę, którą łączę z białym winem. To znacznie lepszy dodatek niż ocet, bo ma delikatną kwasowość i złożone nuty, które niezwykle wzbogacają potrawę.
Przyprawy warto potrzymać w wodzie dłużej, bo krótkie podgrzewanie nie wydobywa z nich pełni aromatu. Gdy tylko mam czas, zostawiam je na 1-2 godziny i dopiero kończę przygotowanie zalewy.
Do marynowania śledzi dodaję rodzynki i sparzoną cebulę, która jest dużo delikatniejsza niż surowa. Trwa to kolejną noc i dopiero następnego dnia mogę przystąpić do wykonania sałatki. Wystarczy dołożyć starte jabłko i kwaśną śmietanę, by powstał specjał, jakich mało.
Przepis: Sałatka ze śledzia korzennego w śmietanie
Wykwintny wigilijny śledź z aromatycznej zalewy podany z owocami i kwaśną śmietaną.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 218 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych bez skóry
- 3 cebule
- 1 małe jędrne jabłko
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 2-3 goździki
- 1 liść laurowy
- 4 nasiona ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 szczypta cukru
Sposób przygotowania
- Gotowanie marynatyDoprowadź do wrzenia szklankę wody z przyprawami i cukrem, po czym gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Przecedź, wlej wino i całość zagotuj. Wrzuć rodzynki i odstaw do przestygnięcia.
- Szykowanie składnikówPokrój cebulę w kostkę, sparz wrzątkiem, odsącz i ostudź. Pokrój filety w wąskie paski, po czym ułóż w słoju, przekładając je cebulą i przelewając porcjami marynaty wraz z rodzynkami. Zostaw na noc w lodówce.
- Przyrządzanie sałatkiOdcedź marynatę ze słoika, po czym przełóż śledzie z cebulą i rodzynkami do miski. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ryby wraz ze śmietaną i delikatnie wymieszaj.
Jak moczyć solone śledzie?
Do wigilijnych dań najlepsze są solone filety z beczki, z których usuwa się nadmiar soli poprzez moczenie w wodzie. Ryby płuczę zimną wodą i taką samą zalewam. Zostawiam nawet na 12 godzin w lodówce, jednak zależy to od ich smaku. W tym czasie co najmniej dwa razy zmieniam wodę, a najlepiej robić to, co 2-3 godziny. Aby sprawdzić, czy są gotowe, odcinam mały kawałek i próbuję. Na koniec odsączam je i osuszam na papierowym ręczniku.
Niektórzy moczą też śledzie w mleku, by były bardziej delikatne. To także sposób, by zneutralizować ich zapach. Najpierw jednak używa się zimnej wody, a do mleka przenosi dopiero na ostatnią godzinę lub dwie. Do tego celu można też użyć maślanki lub kefiru. Fermentowane napoje nadadzą filetom kwaskowate nuty i pomogą lepiej zmiękczyć ich mięso.